Posts

Showing posts from April, 2017

Dari KL ke Vietnam dan Noi Bai ke Old Quater Hanoi

Image
Permulaan backpack Hanoi dengan boarding flight dari klia2 ke Noi Bai airport yang mengambil masa lebih kurang 3 jam pada jam 6 pagi dan sampai jam 8 pagi di Vietnam.
Untuk flight ni, aku takde amik seat ke apa, amik meal dan luggage share. Harga tiket dalam Rm200 seorang.

 Sampai je airport terus pergi cek imigresen, tak payah isi borang apa. Pergi dekat fast kaunter yang ASEAN Pass punya. Senang je prosesnya. Lepas cop pasport, turun eskalator untuk collect beg.
Then ko akan nampak macam barrier yang tertulis declare barang larangan atau yang bawak duit lebih USD30k.

Jadi ko lalu terus keluar airport je, tak payah nak beratur cek kastam macam kat Malaysia. Maknanya lepas collect luggage boleh terus keluar. Senang dan mudah.. tak ketat macam klia2.
Noi Bai ni ada 2 terminal- satu untuk domestik di Terminal 1 dan antarabangsa di Terminal 2.
Keluar airport je cuaca sejuk terus menyapa. Suhu masa tu adalah lebih kurang 18 celcius. Sejuk dan best.


Lepas keluar dari airport, dok pikir ju…

Backpack Hanoi February 2017 intro

Image
Backpack ke Hanoi, Vietnam adalah salah satu impian aku yang dah lama.
Impian kerana selalu negara ASEAN ni ko takdelah nak berimpian sangat nak pergi, tapi sebab bajet sengkek tak mampu nak pergi Eropah maka negara serantau pun jadilah. Tapi Hanoi ni lain dari negara ASEAN yang lain. Kerana apa adik-adik??? cer jawab kalo bijak.

Ya betul, jawapannya kerana CUACA. Iklim Hanoi sejuk, nyaman dan feeling mild winter kat Eropah. Hanoi berdekatan jugak dengan sempadan China jadi angin sejuk dari sana memang dibawak ke sini. Aura Eropah terserlah di celahan bangunan zaman kolonial jajahan Perancis ini. Kalo kat tanahair memang terasa aura British tu bila lalu kat kolonial building di Penang tapi taksama sebab cuaca Hanoi sejuk dan nyaman yang lebih feeling.

Dan impian backpack aku ke Hanoi adalah kerana nak ke Sa Pa, Lao Cai.(sebutan lao gai).
Di Sa Pa ni pernah turun salji dan bandar ni terletak nun di atas awan. Dah lama aku plan nak backpack ke Sa Pa ni cuma tunggu tiket murah datang me…

Backpack Medan- Itenary dan kos backpack ke Medan 4 hari 3 malam

Image
Assalamualaikum,

Untuk entry last backpack ke Medan, Indonesia kali ni aku akan bentangkan kos sepanjang backpack aku ke Medan, Indonesia selama 4 hari 3 malam. Itenary taklah pack, aku hanya pergi ke tempat yang memang landmark iaitu Danau Toba dan Berastagi sahaja.

Yang lain-lain tu di bandar Medan seperti Istana Maimon dan masjid Raya. Istana Maimon berbaloi jika masuk, banyak sejarahnya . Bayaran masuk 5,000 rupiah je dan katanya memang lawa kat dalam.
Cuma ritu aku tak sempat sebab last day dan kalut nak beli buah tangan.
Selingan adalah jenjalan cuci mata di Parapat, mall di Medan dan makan minum di restoren Minang.

Tempat menarik yang boleh kita lawat kat Medan ni banyak jugak macam temple-temple tu, mendaki gunung, trekking dan lain-lain. Okay, untuk itenary backpack ke Medan dan kos nya macam kat bawah:

Day 1 : 29/11/2016
Penang- Medan (30 minutes flight)

- Day 2 : 30/11/2016
Medan to Parapat (5 hours)
Parapat to Samosir Island (40minutes)
Check-in Carolina Cottages 

Day 3 : 1…

Backpack Medan- hari terakhir

Image
Tiba masa untuk pulang ke tanahair. Kena abiskan cepat-cepat sebab ramai jugak ni dok mesej aku tanya itenary dan kos ke Medan ni.
Lepas meronda ke mall, balik ke hotel dan berehat dulu dan setelkan apa yang patut.



Jadi kami ambil van aje ke airport, harga lebih kurang dengan naik public transport iaitu Rp150,000 (rm50). Van ni memang selalu bawak tour dari Malaysia dan parking Grand Livina dia kat Hotel Residence.
Kat airport  Kualanamu ni akses free wifi dan memang melepak lama pun takpe. Selesa, besar dan nak masuk balai berlepas scan bar kod di boarding pass tu.





Patutlak mak-mak Indonesia marah kat staf AA kat Penang aritu masa nak boarding ke  Medan sebab dari Medan ke Penang ni tak strict langsung staf AA dia. Ko boleh je bawak beg banyak dan lebih muatan. Semua dia bagi masuk..check kastam buah persimmon aku pun lepas tau.
Dengan bika ambon, brownies berkotak-kotak diorang rilek je buat tak nampak. Aku dengan tak amik luggage, semua hand carry semata lebih dari 7 kilo. Terpula…