Posts

Showing posts from October, 2014

Hutan Lipur Lata Iskandar Tapah Perak

Image
Air terjun yang sering jadi singgahan bila turun dari Cameron Highlands.

Tak la besar mana kawasan..tapi barang jualan agak best. Ada brg kraftangan, madu lebah, buah eksotik dan makanan.
Ada toilet dan kemudahan mandi, pondok kelah dan kedai makan.


Dan pilihan kedai makan pun ada 4,5 buah.




Lasagne senang

Image
Ni adalah resepi orang malas.
Bahan tak banyak dan renyah.

Bahan:
Lasagne - 1 kotak
Daging segar - 400gm- kisarkan
Pasta sos kimball- 1 tin
Susu segar - 1 kotak
Mozarella cheese - 2 pkt
Butter - 1/2 bar (125 gm)
Tepung gandum (dalam 2 senduk)
Lada putih/garam/bayleaf
Basil leaf,takde pun takpe
Tomato -2 biji di cincang
bawang merah - 2 biji di cincang
bawang putih -3 biji di cincang

Cara Membuatnya:

1. Rebus lasagne sampai agak lembut.

2. Masak daging cincang seperti sos spaghetti . Tumis bawang putih dan merah cincang, basil leaf, tomato cincang dan biar kering sedikit. Masukkan sos spaghetti dan tunggu hingga agak pekat dan perasakan dgn garam dan lada.
3. Masakkan sos putih a.k.a bechamel sos..panaskan butter..masuk bayleaf. Kalau rajin buat onion pique iaitu bawang separuh yang dibelah tengah dan di letakkan daun bay dan dicucuk dgn bunga cengkih. Masukkan ke dalam sos nanti. Kemudian masukkan tepung dan kacau dengan butter tadi. Kemudian masukkan susu segar dan kacau hingga se…

Bee Farm

Image
Located lepas sikit dari Tringkap..tak tau area mana.
Belasah je lah kan..janji ada entry,hehe...so dry and no idea nak post entry apa.







Ada toilet, souvenir,kafe..dan yang utama adalah madu.

Taman Agro MARDI Cameron Highlands

Image
Taman Agrotek MARDI ni berbaloi di kunjungi. Kawasannya luas, harga tiket masuk pun murah dan sangat cantik. Lebih berbaloi dari pergi ke taman bunga yang berbayar tu..
Ada macam-macam taman kat sini..ros, dan spesis bunga lain..sorry tak kenai bunga. Ada taman ala inggeris dan boleh bersantai lama-lama nikmati udara segar. Taman permainan, kandang Arnab pun ada..ank-anak mesti suka. Gerai makan, jualan semua ada..murah pulak tu. Anak boleh berlari sejauh diorg nak dan tak berlaga bontot dgn orang lain.