Posts

Showing posts from February, 2014

Cara Renew Passport-beza passport lama dan baru

Image
Baru renew passport semalam.(tu pun nak habaq ka).Belum lagi sampai kekdah yang kata tak perlu bawa gambar ke imigresen. Masih kena bawa lagi buat masa sekarang.
Kekdahnya:

1. Bawa passport lama dan kad pengenalan serta gambar terkini dua keping.

2. Pergi ambil number atau ke kaunter untuk renew passport.

3. Serahkan passport lama,kad pengenalan dan gambar. Petugas tu akan tanya adakah maklumat kita berubah?contoh status perkahwinan dan alamat dan lain-lain. Jika tidak, dia akan print satu borang dan minta kita semak adakah betul atau tidak. Jika ya,kita kena sign diborang tu dan cap jari diborang tu. Kita jugak diminta scan  ibu jari kanan/kiri. Dia jugak akan tanya nak renew untuk berapa tahun passport dan beritahu caj yang dikenakan.
2 tahun- RM100
5 tahun- RM300
Lepas selesai, boleh duduk dulu dan tunggu untuk ke kaunter bayaran.

4. Kaunter bayaran akan panggil nama kita dan disini kita bayar caj passport. Aku renew untuk 5 tahun dan caj Rm300. Bab renew ni jangan risau kalau kit…

Review Itenary Istanbul- Europe

Image
Perjalanan yang mulanya dirancang hendak ke London-Paris-Brussel-Berlin-Prague-Vienna-Switzerland dan pass thru semua Europe backpackers pathway.

Tetapi akhirnya panggilan ke Turki lebih kuat..pertembungan budaya dan keunikan kota yang dinobatkan antara paling menakjubkan di dunia.Tanya sana sini, semua orang yang selalu pergi oversea kata  'aku dah travel seluruh dunia,tapi tempat yang paling menakjubkan adalah Istanbul dan Turki,seolah berada dalam alam mistik,cerita seribu satu malam dan uniknya mengatasi semua negara lain'.
Yang cakap tu bukan pergi calang-calang negara tapi semua negara maju mereka dah khatam- Swiss, German, US, Russia, Denmark segala dan kiranya tiap bulan ada je trip obersea.
Ok,  ko menang,dan aku memang dah diracun, bukan oleh seorang, tapi semua travelers..yang beri penjelasan yang sama. Turki. Istanbul. Istanbul. Turki. Turkiye....yada yada.
Aku suspek depa ni berjemaah bersama-sama mempengaruhi aku, atau adakah Istanbul begitu mendambakan kedatang…

Travel Makes You A Better Person -bootsnall articles

Image
By Jennifer Miller   |   January 29th, 2014   |  
http://www.bootsnall.com/articles/14-01/travel-makes-you-a-better-person.html It sounds arrogant, doesn’t it? The insinuation being that who you were before was “worse” in some way. Or maybe some people who haven’t traveled will read that and assume that the underlying assumption is that those who travel are better than those who don’t, or that I’m making a value judgement based on my preferred lifestyle which automatically denigrates theirs.
My assertion here that travel will make you a better person is not arrogant, and if it strikes you that way, please hear me out. If there is one thing that my travels continue to underscore, it is that pride is my biggest struggle and arrogance lurks just below the surface. Every time the discussion devolves into “us” and “them” or my thought process struggles with a reality elsewhere, the solution to which seems so “simple” to my “Western” way of thinking, I am reminded that I have w…

Hydro Hotel Penang

Image
Located at Miami Beach Penang.
Rate Rm150++.Bilik memuaskan cuma tv zaman jepun.Bathtub segala ada..dan bilik luas.
Jejantas ke Miami Beach tersedia ada.

The room:




Miami Beach Penang

Image
Terletak dekat Hydro Hotel.Jalan ke Batu Feringgi.Ada gerai laksa,air kelapa dan minuman.Malam ada ikan bakaq kat sini.Ada jugak surau,bilik mandi dan menara peninjau baywatch.








Rumah Mahsuri Langkawi

Image
Makam Mahsuri adalah merupakan tempat yang dipercayai di mana Mahsuri binti Pandak Maya dikuburkan di Pulau Langkawi, Kedah.
Ia terletak sekitar 12km dari Kuah dan terletak dalam kawasan kompleks Kota Mahsuri, Mukim Ulu Melaka. Cerita rakyat menyatakan Mahsuri dikuburkan di tempat dia melepaskan nafas terakhirnya selepas dia dihukum bunuh di Padang Mat Sirat.
Makam Mahsuri telah dibina semula dan dilengkapi dengan muzium, teater traditional dan rumah Kedah yang mewakili rumah binaan Langkawi yang popular ketika itu, dikatakan dibina di bekas tapak rumah Mahsuri. Sebuah perigi yang digelar perigi Mahsuri turut terdapat dalam kompleks tersebut.
Tiket masuk Dewasa RM7 dan Kanak-kanak RM3.50.

Kawasan Mahsuri ni ada 3,4 rumah tradisonal melayu,antaranya Rumah Mahsuri,Rumah Penghulu dan dua rumah lagi dibelakangnya.Dalam ni ada telaga mahsuri,kedai makan,pembuatan kuih tradisional(kuih karas,meneram dan loyang) dan persembahan muzik tradisional.Best jugak sebab ada congkak dan ten…