Posts

Showing posts from January, 2014

Kompleks Haji Ismail Group dan Idaman Suri Langkawi

Image
Kompleks bersebelahan hotel HIG yang masih baru dibuka..baru setahun dua beroperasi.
Dalam kompleks ni ada lot-lot kedai dan hanya setingkat tu je untuk HIG yang jual pinggan mangkuk,coklat,bagasi,kain batik dan segala barangan popular Langkawi.Terletak di pekan Kuah,dekat jugak la dengan Idaman Suri.

Personally aku lebih suka HIG Kuah yang lama (dekat Bayview).Dsini lebih banyak pinggan mangkuk mahai..corelle,noritake dan vantage tu.Harga ratus,ribu dan lebih ekslusif.
Takde tea cup set yang rega belas-belas ringgit ok,cam HIG Kuah atau HIG Jeti.










Dan dibawah ni kedai Idaman Suri,hadoiii punyalah sesak dengan manusia.Nak beratur membayar pun seksa.



Island Hopping di Langkawi

Image
Acara wajib ke Langkawi.Takkan kaum ibu nak shoping cekelat dan pinggan mangkuk je?
Aktiviti ni sesuai bawak anak-anak dan memang puas hati.Kat tempat lain ada ke? takde kan?(in north Malaysia i mean)
So haruslah join kan.

Harga untuk lompatan pulau ke pulau ni adalah RM35 dewasa dan RM25 utk kanak2. (ada yang rate lagi rendah..sila survey ). Satu bot dalam 10,11 orang.
Pulau yang akan disinggahi adalah 3 pulau yakni Pulau Beras Basah, Pulau Singa Besar dan Pulau Dayang Bunting.Tapi sebenarnya hanya 2 pulau je yang disinggah..lagi satu bagi helang makan,kejap je kat situ.Selalu operator bot akan bagi masa sejam di kedua pulau tersebut.Jadi dah dua jam disitu,lepas tu perjalanan dan loading penumpang katakan sejam..lebih kurang 3jam jugaklah untuk aktiviti ni.Memang lawa bila tengok pulau-pulau yang terbentuk dari laut ni.




Tips untuk island hopping ni:
-bawa makanan/air/tuala sendiri,
-pakai selipar@sandal yang selesa,
-takyah bawak beg berat segala..bawa brg yang penting je sebab nak…

Green Hill Hotel Pantai Tengah, Cenang Langkawi

Image
Berada 10 minit dari airport dan 20 minit dari Jeti Feri Kuah.Dekat dengan pantai Cenang dan ada lebih kurang 34 bilik pelbagai jenis.(standard dan family deluxe).
Landmark adalah dikawasan Underwaterworld Langkawi dan jalan sebelah McD tu.
Rate adalah RM80 hingga RM150 ikut peak/low season.Jenis chalet berderet tu.
Bagi aku bilik agak kurang sikit..tapi yang best dekat pantai dan kawasan bandar.Lagipun disini kita bukan selalu sangat nak ada kat bilik..pemilik resort ni ada blog dan boleh contact dia dari nombor blog tu.






Dan yang paling penting..keindahan pantai cenang memang lawa dan hanya beberapa langkah je dari chalet ni.