Posts

Showing posts from November, 2013

Miss my kitchen confidential life Part 1

Image
Pernah baca buku Anthony Bourdain,Kitchen Confidential tak?
Buku ni dah lama dah publish..dan sekarang aku baca online download je. Free gitu.
Bila baca buku ni, seriously aku rindukan hidup masa bekerja di dapur 5 star hotel, di dapur Italian Restaurant dan segala. Hidup sebagai tukang masak,chef, commis, you name it.
Kerja 3 shif, dan masa tu tak perlu nak senam bagai..sebab tiap ari dah bergerak sana sini, memang maintain body biarpun makan banyak. Dan yang paling best,tak perlu skema bagai. Main maki hamun je kalau tak puas ati,bukan pada pelanggan tapi pada waiter, steward dan kawan-kawan seperjuangan. Boleh nyanyi dan ketawa masa kerja,imej tak perlu nak jaga sgt. Bayangkan Hells Kitchen, haa kalau dah tension sangat sebab busy, boleh je nak buat gempaq baling periuk dan chaffing dish semua ke lantai dan bagi orang terkejut. (yg kosong ok, kalo tak nak mampus?). Bergaduh dengan budak waiter/waitress pekara biasa. Siap sapa salah order siap...aku pernah baling garam tepat kat mu…

The Most Visited Countries in the World

Image
Ya,aku tau list ni dah lama keluar.Dan Malaysia memang tempat ke-9 negara paling dilawati didunia. Tahun 2011,kita ditempat ke-9 dgn jumlah pelancong 24.7 juta dan tahun 2012 kita ditempat ke-10 biarpun jumlah pelancong bertambah ke 25 juta. Sebab Russia dapat tempat ke-9. Yang penting,kita masih dalam senarai top ten negara paling dilawati didunia.
Apa salahnya nak berbangga? Bukan senang tau nak beat negara lain seperti:

1. Thailand-selain kos mengembara murah dari Malaysia,thai adalah syurga kebebasan dunia.
Tempat paling happening, best berparti (yg mana mat saleh suka sgt),syurga seks, syurga arak, syurga pondan dan gayboy serta memang sejak dari dulu lagi memang Thai lebih famous dikalangan pelancong. Sedangkan Malaysia diberi imej Islam yang menakutkan dan penduduk tak mesra alam seperti thai katanya.Ini tidak adil buat Malaysia! Sedangkan kita lebih diversed dari Thai dari segi budaya,makanan dan mukabumi.
Thai overrated sebab syurga seks.(suka hati aku kalo aku nak bias).
 On…

Lost World of Tambun Ipoh Perak

Image
Taman Tema terbesar di kawasan utara semenanjung.Tiket masuk lebih kurang RM40++ dan RM30++ kanak-kanak.Seriously.taman tema ni memang best untuk kanak-kanak sebab banyak kolam dan puas la diorang dapat mandi.Ada ombak buatan ala pantai dan memang banyak pilihan untuk aktiviti air.
Bila dah beli tiket memang free main semua kemudahan yang ada cuma rumah hantu,naik bot swan dan roller coaster  kena RM5 per entry jika nak masuk.Harga tiket nak masuk sini yang general tu macam kat bawah tapi ada jugak pakej tiket yang lain.Entry ni panjang sebab banyak gambar dan info ye.Lost /world Tambun ni ada 6 kawasan iaitu waterpark,amusement park,tiger valley,lost world petting zoo,hot spring and spa dan tin valley.
-Untuk water park je,ada 6 kawasan yang boleh kita nikmati iaitu sandy bay- pantai,jungle wave pool,cliff racer,adventure river (mudiki sungai),tube rider (naik palampung yang cm roller coaster tu) dan kids exploraby (ada kapal dan gelongsor,air cetek dan memang rilek mak ayah tunggu)…

Heritage Hotel Ipoh

Image
Hotel ni kalau nak ikut rate golongan marhaen macam aku,agak berkos sikit.Maklumlah aku ni layak dok kat backpacker/motel murah je.
Kalau ada promotion,ok la murah sikit dapat dalam seratus lebih sebilik.Terletak diJalan Raja Di Hilir,Ipoh dan dekat untuk ke Lost World Tambun.
 Pk,jom tengok bilik dia.









Room rate:
Room TypePublished Room Rate Promotional Room Rate SUPERIOR RM   300.00 NETT RM 168.00 NETT DELUXE RM   340.00 NETT RM 198.00 NETT EXECUTIVE RM   380.00 NETT RM 238.00 NETT JUNIOR SUITE RM   500.00 NETT RM 318.00 NETT FAMILY JUNIOR SUITE RM   550.00 NETT RM 350.00 NETT EXECUTIVE SUITE RM 1000.00 NETT RM 600.00 NETT HERITAGE SUITE  RM 1900.00 NETT  RM 900.00 NETT * Extra Bed  RM     70.00 NETT