Posts

Showing posts from August, 2012

Malaysia tanah tumpah darahku

Image
Selamat Hari Kemerdekaan ke-55 Malaysia.
I am proud to be Malaysian.

'Dimana bumi dipijak,disitu langit dijunjung'

Beza Hari Raya Aidilfitri orang Utara dan Selatan

Image
Beza raya Utara Selatan:
Hari Raya Aidilfitri disambut oleh semua tapi beza suasananya sangatlah ketara. (oii berpantun bagai tetiba,pehal?)
Ni ada sedikit info berkaitan pemerhatian aku antara raya di utara dan raya diselatan:
Cakap pasal orang Melaka ni, satu pekara aku cukup respek pada mereka ni,mereka ni bersungguh dalam sesuatu pekara.
Kami beraya di Melaka tahun ni dan raya kedua dah balik kedah kerana ada orang kena kerja.


 Gambar raya adalah privacy..hehe blogger tak suka publisiti.

 OKeh,kita sambung topik raya..beza raya di negeri sebelah utara dan negeri belah selatan Malaysia.


1. Kalau Hari Raya gaya Melaka, peh cukup dengan songkok, sampin,segak dan lengkap butang baju melayunya. Pakai baju raya sampai malam- selagi tak habis beraya. Raya kedua pun semangat lagi pi beraya, pakai baju melayu dan tuan rumah pun tak  kisah sambut tetamu. Yang makcik-makcik,mak orang bab melaram, hebat.Anak dara lagilah, lip lap lip lap kata orang. Tu pasal baju raya kena ada at least 3 …

Gen2-tukar belting,camber dan gasket

Image
Entry bagi yang tengah mencari detail untuk tukar timingbelt Gen2,tukar break pad,camber dan servis biasa.

Harga ni adalah harga terkini pada Ogos 2012.(sekitar kawasan utara semenanjung)
Valve cover gasket - RM55
Brake switch - RM38
Brake pads (FR) - RM85
Timing belt set (belt,timing bearing,fan belt (6pk 1677) dan upah - RM450.
Dijangka hayat untuk tahan hingga 80,000km.
Camber-sebiji RM35,4biji RM140.(jika kereta berbunyi seperti brek haus tapi anda baru tukar brake pad,maka kena tukar camber.Ini jika tak tukar akan menyebabkan tayar makan dalam dan sanggupkah kita kena tukar tayar selalu?)


~TIMING BELT
Adalah mustahak timing belt ditukar setiap60,000km (jenis proton standard, original protonparts) .. kalau anda pakai jenis Mitsubishi boleh tahan sampai 100,000km (hati-hati, kat kedaisparepart ada jual timing belt jenisMitsuboshi (brand tiruan @ cap ayam).. sekiranya timing belt enjin kereta anda kena air.. kena minyak enjin dgn banyak yg meresap melalui celah enjin (gasket enjin dah…

Sami Yusuf

Image
Sami Yusuf (Arabic: سامي يوسف‎) is a British singer-songwriter, composer, producer and multi-instrumentalist musician of Azeri origin.[1]

In 2003 Yusuf released his first album "Al-Mu`allim" at the age of 23, selling over two million copies. Following the release of his second album "My Ummah" in 2005, Yusuf was heralded as "Islam's Biggest Rock Star" by Time magazine for his success in attracting a relatively young fan base from diverse regions across the world, many of whom were of Muslim backgrounds. Yusuf has sold over 9 million albums.[2] In October 2010, following a five-year hiatus, Yusuf’s third official album "Wherever You Are" was launched, manifesting his self-coined genre “Spiritique”. Yusuf is involved in humanitarian initiatives, supporting, among others, Islamic Relief and Save the Children.







Asam Pedas Hajah Mona Melaka

Image
Baru ni balik raya,mengidam lah nak makan Asam pedas Hajah Mona yang lazat tu..last makan kat sini kira-kira 5tahun yang lalu kot.Nilah kedai tempat melepak zaman bujang dulu sampai jam1,2 pagi.Bahagia hidup memalam dapat makan asam pedas yang meleleh ni.
Selalu balik kampung time raya,tak dapat le nak makan kat kedai ni..dah raya mana dia nak buka kedai?kali ni balik awal,dapatlah merasa.
Jadi dengan eksited gila pi lah makan berbuka puasa.
First impression,tengok kuah agak gelap sikit.Dulu aku rasa kuah warna merah,berseri dan dulu ada otak-otak dan sate sekali jual  disini.Tapi malam tu takde pulak.Dah tak semeriah dulu rasanya kedai ni.
Bila makan...okeh rasa asam pedas..masam pedas dan sedap.... dan tapiii mungkin dah tak selazat dulu..sedih,sedih...keciwa dan hampa..huk,huk.Nampaknya pasni dah tak ngidam lagi dah nak datang sini.
Pilihan lain yang ada-kedai Asam Pedas Claypot atau Asam Pedas Pokok Besar  yang berada di kawasan Kota Laksamana ni jugak.

Takpelah,mungkin tukang ma…

Percutian ke Genting Highlands-cara jimat duit

Image
Percutian ke Genting Highlands yang merupakan kota keriangan seantero Malaysia adalah satu kewajiban.Fakta mengenai Genting:
1.Antara resort terbesar dunia dengan bilik yang ditawarkan mencapai 10,000.
2.Berada 6,000 kaki dari aras laut
3.Cable car Genting Skyway merupakan yang terpantas didunia
4.Menerima jumlah pelawat 19 juta pada 2008..menerima saingan sengit dari Marina Bay/Resort Sentosa Singapore

Sebagai blogger yang prihatin,dengan ini aku nak tulis sedikit petua untuk yang ke Genting Highlands-bagi yang pertama kali nak jejak kaki kesana.sedikit info untuk jimatkan belanja disana


1.Bagi yang drive dan teringin naik skyway,drive melalui Karak Highway (hentikan membayang hantu filem syamsul yusuf tu!) dan jumlah tol adalah RM5.00.Masa yang diambil dari KL ke Gohtong Jaya ni hanya dalam 40-45 minit (jika journey smooth) dan mengikut tahap kesibukan Karak Highway.Drive ikut ke Genting dan Gohtong Jaya,Pahang.Stesen kereta kabel ke Genting Highland adalah di Gohtong Jaya-mengambi…