Posts

Showing posts from July, 2012

Menu berbuka ramadhan ke- 4

Image
Oleh kerana semua blog seluruh Malaysia telah betukar menjadi blog kedai makan seperti blog Cik Mat Gebu,maka aku pun gigih jugalah mengupload gambar makanan sebagai pencuci mata yang ngantuk ni.Bila tengok gambo makanan segar balik mata tu.









alhamdulillah,dah selamat dalam perut.Hari ni taktau nak masak apa..pening..

Ciri-ciri psiko seorang blogger

Image
Okey,kali ni aku akan blog bout the blogger style.
Ciri-ciri seseorang blogger boleh diobserve melalui posting dan gaya penulisan. Biarpun aku bukan psikoanalisis Sigmon Freud tapi ada beberapa gaya hidup blogger yang boleh kita ketahui melalui postingnya biarpun dia tak reveal kisah hidup sebenar.
(ini pendapat peribadi bukan profesional)

1. Blogger cantik jelita vs blogger rasa diri tak lawa-
Yang ni instantly kita tau bila buka blog dia,header ada foto dia tengah termenung/melihat bulan bintang dan gambo memikiri masa depan. Juga semua produk yang dia guna,dia buat gaya cam dia sebagai model dan post di blog. Contoh jika dia guna produk fisherman friend,dia akan amik gambar dia tengah pegang bungkusan tu dengan muka sweet.
Jadi dia ada keyakinan yang sangat tinggi dan cantik. Gambar dia ada disemua tempat yang dia lawati/travel,gambar ala model, gambar close-up,gambo pura-pura terseliuh kaki dan semua pembaca kagum dengan kecantikan dia. Ini memang blogger cantik jelita. Follower p…

Hari Pertama Ramadhan tahun ni 1433H

Image
Alhamdulillah..ramadhan hari pertama berlangsung dengan lancar dan tenang.
Kebanyakan dari kita akan ambil peluang ni untuk balik kampung atau kerumah sedara,sahabat untuk meraikan dengan berbuka bersama.Baru ada feel bila berbuka ramai-ramai ni.Sebab,makanan pun banyak!!
Aku,weekend at my sister's home.So this is the menu of the day.








Resepi popia sardin

Image
Resepi ni aku ambil dari blog Ana Suzana.
Cuma modifiy sikit sebab aku gunakan mini popia skin.

Bahan:
1 paket kulit popia
Inti:
1 tin sardin-yang besar boleh buat dalam 40 biji
1 biji capsicum
1 biji bawang besar-mayang halus
sedikit halia ditumbuk dgn dua ulas bawang putih
1 biji telur-pukul,untuk gamkan kulit popia

Kekdah::

1.Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk.Masukkan capsicumdan bawang hiris.
2.Masukkan sardin dan kacau,hancurkan.Kemudian angkat dan sejukkan.
3.Ambil sehelai kulit popia,letakkan inti sardin dihujung,dan gulung.Gamkan dgn telur tadi.
4.Goreng dalam minyak yang banyak hingga keperangan dan angkat.








White Chicken Stew/Stew Ayam mudah

Image
Resepi stew ni senang dan bahan pun tak banyak.
Pernah tertengok rancangan masakan TV ,Tengku Puan Pahang,Tunku Hajjah Azizah buat resepi ni.
Nampak sedap.Tunku memang buat versi white chicken stew ni,takde tambah bahan mengarut dan resepi Tunku memang original resepi western.
Versi stew ni ada banyak.Ada yang kemerahan (guna tomato paste,brown sauce/demi-glace,paprika,etc) dan ada yang plain macam resepi ni.Cuma kalau nak warna keperangan tu,tambahkan serbuk brown sauce segera yang boleh beli kat hypermarket,perap sekali dgn tepung.
Tapi versi putih ni rasanya light dan macam sup pekat sikit.
Ada yang bubuh oyster sauce la,kicap la,pewarna hitam la,dakwat sotong la,dah jadi cam ayam pong teh pun ada!pening gua tengok.Habis semua resepi western di orientalkan.Agak-agak la kan nak buat fusion pun,jangan jadi ayam masak kicap dah le.
Ikut tekak memasing cuma sebanyak mana kita modify resepi pun originality dia jangan hilang terus.
Gunakan apa sahaja bahan sayuran yang ada stok.yang pen…

ghost of you

Image
You appear again..in my rapid eyes movement sleep.
It's you repeatedly haunted my subconscious mind.

When lasted twenty years seems forever.

 ~ Dreams feel real while we're in them. It's only when we wake up that we realize something was actually strange. Let me ask you a question, you  never really remember the beginning of a dream, do you? You always wind up right in the middle of what's going on. ~Inception 2010

~Aku ingin mencintaimu dengan sederhana
dengan kata yang tak sempat diucapkan
kayu kepada api yang menjadikannya abu
Aku ingin mencintaimu dengan sederhana
dengan isyarat yang tak sempat disampaikan
awan kepada hujan yang menjadikannya tiada
~Sapardi Djoko Damono


 “Ajaibnya waktu, masa lalu yang menyakitkan lambat laun boleh berubah menjelma menjadi nostalgia romantik yang tidak ingin dilupakan.”
 ― Andrea Hirata, Sang Pemimpi

 “Kawan, kadang kala, cinta dan gila samar bezanya”
 ― Andrea Hirata, Maryamah Karpov: Mimpi-mimpi Lintang

Salam Ramadhan Al-Mubarak 1433H

Image
Blogger yang tak berapa popular ini dengan rendah hati mengucapkan Selamat Berpuasa kepada diri sendiri (sebab hanya diri sendiri yang membaca blog sendiri) dan pembaca yang tetiba tersesat ke blog ini.Semoga Ramadhan kita kali ini lebih berkat dan sempurna.Insyallah.

7 Reasons To Be Sad That Tom Cruise & Katie Holmes Are Over

Image
*mode=makcik kepochi*

I have no life and I love Tom Cruise.
Please bear with me when I'm still in my paparazzi mode to be thrill by the fact that shock all the world entertaiment news.

The rest of the world seems pretty happy about the fact that  Katie Holmes has filed for divorce from  Tom Cruise. The Telegraph titled their article on the split " Marriage Impossible?" Meanwhile, Amelia wrote, "Well, her contract must be up. Five years after they tied the knot in Italy, Tom Cruise and Katie Holmes are splitting." Sherri Reed of  The Stir took things a big step farther, writing, "Thank God, Katie Holmes has finally escaped that sham of a marriage … Run Katie run! Suri, take off your heels and run with her!"

Below, seven reasons I'm sad that Katie and Tom are no more:

1. Because in recent interviews, Tom said such lovely things about his soon to be ex-wife. While promoting "Rock of Ages," Tom  told Playboy, "[Katie] is an extraordinar…

Wordless Wed

Image

Tom Cruise oh Tom Cruise

Image
''Tom Cruise - Katie Holmes Bercerai ''..awwwww.
Ok,ini adalah post joyah-joyah dan gossip-gossip.
Ia adalah untuk aku ( no life punya geng dan dah tergolong dalam geng makcik kepohci).
Well,with the latest news at least the Hollywood paparazzi,medias and  magazines have something to give damn about for next few months.

This damn looking good dude still rocking at 50s,gorgeous,handsome as ever and so damn charming.
However when looked back how he announced,declared and pronounced his love for Katie Holmes,his-then-wife on Oprah Show by jumping up/down on the couch years back,I feel terribly sorry for him..after learn they are separate and ongoing divorce process recently.
I am not the big fan of Tom in the past even I do hooked by his charm in Top Gun,All
 The Right moves but I never put the poster of him in my teenage room- instead I had Brad Pitt (with his long hair in Legends of The Falls),Keanu Reeves and Johnny Depp. But then,since his role in Mission Impossble …

Masakan lauk-pauk yang mudah

Image
Menu lain utk berbuka-



Makna lagu Bed Of Roses-Bon Jovi

Image
~ The song cover by Hinder however is awesome. Lead singer Austin Winkler, and with his bleak hoarse voice sounds better and softer.Hinder cover utk lagu ni lebih mendayu dan meruntun kalbu..sayu gile dgr suara Austin tu.
Lagu ni popular dan released pada tahun 1992 dari album Keep The Faith. Masa tu aku separuh mati gilakan Jon Bon Jovi ni. konon masa dengar lagu ni sedih dan feeling tapi maksud sebenar lagu adalah sebaliknya.
Mencintai orang lain pada masa yang sama meniduri orang lain, men do that all the time..don't they?(bias nyahh). Diakui muzik,soft piano playing dan  gitar riffs Richie Sambora yang berentak perlahan, suara Jon yang serak basah mendayu,lagu ini adalah umpama lagu romantic love song pada zahirnya. Tambah lak ada perkataan roses, french kiss dan for you I die defend..wallah lagi meruntun kalbu.
Hakikatnya, bagi lelaki tiada bini girlfriend pun berguna jugak.
Ia bukan lagu cinta yang sesetia laila-majnun dan ia adalah lagu cinta yang realistik, yang banyak be…