Posts

Showing posts from April, 2011

Are you about to be fire??

Image
Contrary to whAT YOU MIGHT BELIEVE,PEOPLE ARE NEVER FIRED WITHOUT WARNNG.
In facts,there are several signs on the wall that your job is not as secure as you think:



1.You are getting less responsibility at work:
Lets face it: If people like your work,they'll give you more to do.And if they don't,well they won't.The rational is clear as a day so before you start patting yourself on your back for outsmarting your boss into reducing workload consider the fact that maybe jusy maybe,she's outsmarting you.

2.Newer employees are getting the spotlight:
Nothing points to a warning star more than a tendency for bosses to rely upon newer employees more than you.If your boss assign all your old tasks to new brooms don't kids yourself that its because she consider those duties beneath someone with your talent.What is far more likely is that she thinks you do a lousy job and prefer the work of a newbie.

3.You get 'The Talk'- the talk is nasty lecture all of us receive at …

Things DON"Ts on the holiday

Image
The slightly annoying  holiday habit.Easy..this thing just a gather as the information tips-fit for group vacation:

1.You pack extra-ultra unnessary things - no neec 5 pair of heels.Sexy lingerie is.

2.You messier than normal -creating royal mess,can make your roomate headache

3.You get chatting by the pool-which isn;t crime.But agreeing to meet for dinner is.See how we stare at our forks and talk about footy while you cackle about local market price?

4.You think games are silly-You're actually happy to watch men who have biceps and a talent for volleyball.So how come wathing us playing beach footy isn't turn-on?

5.You moan when we use our ipad-Not that you want to talk,you're just paranoid folks will think we've got to 'issue'.So we have to sit there in silent while you read a book.Ace!!

6.You try 'style' us for beach- 'you can;t go into that',you splutter.pointing at the neon shorts we bought in Phuket last year.Facts,we'll never look like…

Gen2 problem

Image
Pertama sekali,post ni bkn utk condemn proton ok..aku bangga dgn proton.Keta wira aku tu dah sepuluh tahun pakai masih ok dan tak banyak ragam pun.Tukar sikit-sikit spare part,tak penah buat top overhaul lagi tapi masih maintain dan boleh jalan jauh lagi,KL,Pahang tanpa banyak masalah biarpun tak jaga sangat..minyak pun save.Kereta kalau bkn utk race tp wat pi keja bg aku tak byk masalah..maintain jek.
Bagi aku senang maintain kereta tempatan,sparepart murah dan mekanik kg pun boleh repair.
Gen2 aku ni pun mantap lagi..stabil dan handling best.Dah 7tahun,yg first model tahun 2004.
Masalah door lock yang lain-lain masih boleh ok.Siapa kata kereta tempatan tak power dan banyak masalah?Honda,toyota yang dah lama gile establish pun boleh buat recall balik,inikan pulak proton.
Aku tetap sokong proton..patriotik sikit.
Pada pagi ni,keluar rumah mcm biasa,then terus start enjin kereta aku..terkejut beruknya aku bila kereta tak boleh start.Langsung tiada respon.Macam bateri kong.lampu pun ta…

Resepi simple Kek biskut Meri/Kek Batik coklat dan Mi Suah Noodle Soup Recipes

Image
Ni la resepi yang paling simple aku buat petang tadi..tapi sedap dan anak-anak pun suka.(bila lg nak puji diri sendiri)




  

Bahan-Bahan:

1 paket biskut meri perisa coklat/original dicampurkan - di patah-patahkan
3 senduk planta atau marjerin
1/2 tin susu pekat
3 senduk milo/coco powder
Setengah cawan air 


Cara-Cara:

1.Panaskan periuk,Masukkan marjerin dan cairkan
2.Tambah susu pekat.Dan air.Pastikan api sederhana kuat untuk mengelakkan hangit.
3.Tambahkan milo dan kacau sebati.
4.Masukkan biskut yang telah di patah-patahkan.Gaul sebati.(lebih kurang 5 minit)
5.Setelah agak lembut,angkat dan tuang ke dalam loyang.
6.Tekan dengan senduk dan ratakan adunan.Taburkan serbuk milo diatasnya.
7.Sejukkan dan simpan dalam peti sejuk.
8.Setelah 3 jam boleh di potong dan dihidangkan

Boleh menggunakan dua jenis perisa biskut-original dan coklat.
Tapi kalau guna perisa coklat sahaja,warnanya memang tak begitu menyerlah seperti yang menggunakan biskut meri biasa/warna putih.Guna kedua-dua …

why I hate my job;;

Image
Lately i begun to hate my jobs.Get stress over it,and can't ease my my mind when i'm home.

1.I don't know the rules-the office political.still have to adapt the situation.

2.I don't know the meeting rules-do and don't s-main issue here.
fcuk and fcuk up.There so much rules here.If you honest enough then,get yourself prepare to be condemn and storm out.Don't try to show yourself here.Then sometimes I revealed my non-wise info to the board,of coz when so much stress from the chairman.
If you continue with your info,the chairman will cut you out and you loose your presentation.bullshit.
I hate been in meeting and hate to report coz somehow I will get condemn either.And after the meeting even when I'm home I still can't get over the meeting paranoid in a week.fcuk.Frankly speaking,before join the firm,i had attended sooo many meeting and never been like this before.So much protocol and like one way communication.Never had a meeting paraniod previously.Then,…

baik dok kt gua..anti social behaviour

Image
Rasanya aku ni elok dok bermastautin dalam hutan atau gua...

Can be describe as anti social,loveeee my privacy so much,
:asocial and antisocial are often used interchangeably in colloquial speech, but they are not the same thing; asocial means "avoidant of society" while antisocial means "hostile toward society".

1.Unwilling or unable to associate normally with other people
2.antagonistic, hostile, or unfriendly toward others; menacing
3.Opposed to social order or the principles of society; hostile toward society
I am social season..only during festive season I am social expert...the skills is not to be waste for daily routine.

1.Aku tak suka jawap tepon..tambah lagi num yang aku tak familiar.Kadang-kadang ntah sapa tah  yg try caring pun aku lyn kejap pastu aku dh malas nak jwp tepon dia.Yang aku musykil tu kenapalah bila aku tak jawap tepon dia pulak nak naik angin dengan aku.Marah aku pulak sb tak angkat tepon dan tak layan dia..dh tak pasal2 aku kena dengar nag…

Gratitude..

Image
Alhamdulillah..terlalu banyak yg aku telah nikmati..

1.Kesihatan yang baik dan tubuh yang elok..tiada kecacatan
2.Kejaya dan rezeki yang halal dan bersih..tak perlu nak buat jahat utk mendapatkan rezeki
3.Kemudahan dan kesengan dalam hidup..tak seperti sesetengah wanita- wanita  yg ditindas dan menjadi hamba keluarga mertua dan suami..
4.Kebebasan pemikiran dan kebebasan fizikal..tidak pernah ke penjara atau di kongkong di mana jua..hatta dirumah sendiri ada yg terpenjara oleh keluarga..mungkin sb dh tiada mak ayah..jd tiada expectation
5.Anak-anak yang comel dan sihat pengubat hati..thanks Allah.
6.Diriku adalah diriku jua..bkn sesiapa yg kau ingin aku jadi..inilah kebenaran terhebat dlm pemikiran seseorang insan tetapi masih tertakluk pada keizinan NYA jua...



Thanks for the air that I breath..

The blue sky and the twinkle star when I look up

The loveliness inside me...
The abundance of love and joy in my life..

                           The smile and crying on my lovely daughter expr…

Yey...

Image
Kereta ni dh byk jasa pdku..sejak 2007 lagi aku guna...tak byk ragam..

Tapi memandangkan aku kena bg balik pd tuannya..aku kenalah beli keta len utk bergerak..jd aku beli la kereta secondhand yg baru.
Alhamdulillah impian nak memiliki kereta sendiri tercapai juga akhirnya..alhamdulillah..aku bukanlah org yg di lahirkan dlm dulang emas..aku kena bersusah payah utk bina hidup sendiri dan bg aku ini adalah yg membanggakan sebab aku pun perlu tgk komitmen pada anak-anak dan loan lain yg kena di bayar.Dh lama ni barulah dpt tmbh loan kereta sendiri pulak..


Walaupun kereta ku tu secondhand jer..bkn Audi Q5 mcm  yang Awal hadiahkan pd Scha tetapi lubang hidungku tetap kembang jgk sb menggunakan duit sendiri dan di atas nama sendiri.Puas hati...

Ni la kereta idamanku..yg biasa-biasa jer..Gen2 color Grey..




Sebab aku suka kereta ni kerana ianya sporty dan bontot pendek jer.
Aku tak suke keta bontot panjang sb aku teramat lemah bab parking ni...tambah lg bila nak reverse menreverse.
Pernah sekal…

bad day

Image
Today is like kind of bad day..I suppose to give a speech for a closing ceremony and they asked in last minute anyway.I hadn;t prepared though..there you go..what a speech i had murmured.Then came along with a stupid story of a cracked pot.Have heard that story?F..F..F#@^..
Feeling so down after that speech,i'm not at my best.
Don;t know bout the reaction but itsn't a clear story to be told to.Geezzz...



It's been a poison to my confident level and feel so stupid..
I'm a kind of nervous disorder in public speaking and why should I apply a job that require so much dealing with the function anyway?
That's have been a day i'm need to launch a program..sigh..not a credit though.

La di da di da...